Make your own free website on Tripod.com

Muka Depan | Muat Turun | Cari Duit | My Blog | Senarai | Buku Tamu | Forum 1 | Forum 2

My Topsites 50 Fuiyoo Portal World Top Sites Malaysia Blog Sites Listing My Topsites List Malaysian TopSite 2007 Top100 Bloggers - Top Blog Directory - Blog Top list My Top Site Malaysian Topsites List

http://khairilhusni.tripod.com

Yahoo! Messenger

Email : k_rex2000@hotmail.com


Online Radio "Khairilhusni FM"


Chatbox Online


Pedoman mengenai eGOLD

Oleh kerana akhir-akhir ini ramai bertanyakan perihal eGOLD ini, saya meluangkan sedikit masa untuk menulis dan memberi panduan berkenaan egold. Mungkin pengalaman saya selama 3 tahun boleh membantu anda lebih memahami dan mengambil inisiatif untuk menambah ilmu serta pedoman.

KONSEP PENGGUNAAN EGOLD
eGOLD adalah salah satu eCurrency (matawang online) yang diguna pakai di Internet. Dalam banyak-banyak eCurrency, eGOLD adalah eCurrency paling lama (sejak 1996), paling dipercayai dan paling banyak digunakan di internet. Antara contoh eCurrency yang lain adalah seperti INTgold, NETPAY, eBULLION, PECUNIX dll. Konsep penggunaan eGOLD adalah seperti perbankan online tanpa sempadan dan duit dalam akaun eGOLD kita bersandar kepada gram emas semasa. Bagaimana kita menggunakan eGOLD kita terserah kepada kita.

MEMBUKA AKAUN
Membuka akaun eGOLD adalah mudah dan percuma dengan hanya klik DISINI. Walaupun ia terdapat referal id untuk setiap akaun baru, saya tidak rasa ianya perlu tetapi memudahkan saya untuk membantu anda jika anda lupa nombor akaun anda. Anda perlu mengisi maklumat dengan tepat dan betul kerana jika terjadi kehilangan password atau anda mempunyai masalah dengan akaun egold ini, pihak egold akan menelefon nombor telefon yang anda masukkan dan juga menghantar surat ke alamat yang tertulis untuk tujuan pengesahan.

JUAL DAN BELI EGOLD
Setelah membuka akaun, anda boleh menambah eGOLD dalam akaun anda dengan pelbagai cara, antaranya beli (import) daripada International Exchanger, anda boleh juga menjual semula (export) kepada mereka jika anda mahu. Kadar belian pada jumlah yang banyak mungkin sekitar RM3.8-3.9 per dollar. Bayaran boleh dibuat seperti yang dinyatakan oleh syarikat mereka, kebiasaan bank in kepada akaun yang dinyatakan dan perlu menunggu sehari sehingga 3 hari sebelum eGOLD itu tiba ke akaun anda. eGOLD juga boleh dibeli pada pada sesiapa yang sudi menjual. Rata-rata harga eGOLD di Malaysia bergerak antara RM3.70 ke RM4.00 per dollar, mengikut kadar jumlah dibeli, permintaan dan jumlah lambakan egold. Ini dapat menjimatkan masa dan mengurangkan yuran proses atas persetujuan suka sama suka kedua-dua belah pihak.

YURAN TRANSAKSI
eGOLD walau bagaimanapun ada caj transaksi 1% tetapi maksimum USD1 paling tinggi per transaksi. Harus diingat yang kekal hanyalah gram emas, nilai dalam USD mungkin akan berkurang dan bertambah sedikit mengikut harga emas semasa. Jadi adalah perlu anda membeli lebih sedikit daripada jumlah yang ingin diguna dan seeloknya ditinggalkan sedikit setiap masa.

PENJAGAAN AKAUN EGOLD
Oleh kerana eGOLD umpama emas dan duit, maka banyak pihak tertarik kepada nombor yang terpapar dalam akaun anda ini. Jadi adalah bijak bagi anda menjaga akaun ini dengan baik supaya tidak terjadi tragedi kecurian dan terhilang akaun eGOLD ini. Hilang eGOLD seperti duit anda dicuri dan hilang akaun seperti dompet anda dikebas orang. Anda sedikit sebanyak mesti belajar tentang sekuriti internet dan boleh menghadapi virus, spyware, keylogger dan sebagainya.


Apakah itu egold?

salah satu eCurrency (matawang online) yang digunapakai di Internet. Dalam banyak-banyak eCurrency adalah eCurrency paling lama, paling dipercayai dan paling banyak digunakan di internet. Antara contoh eCurrency yang lain adalah seperti INTgold, EVOcash, NETPAY, eBULLION, PECUNIX dan sebagainya.

Konsep penggunaan adalah seperti perbankan online (cth MAYBANK2U) dan duit dalam akaun kita bersandar kepada gram emas semasa. Bagaimana kita nak menggunakan kita terserah kepada kita.

adalah satu sistem matawang elektronik didaftarkan dibawah E-gold LTD, oleh ahli dewan perniagaan Nevis yang disokong oleh 100% bar emas yang tersimpan.

telah bergabung dalam satu akaun sistem pembayaran untuk menggalakkan lebih ramai orang menggunakan emas sebagai matawang. Secara spesifik pembayaran melalui membenarkan orang ramai untuk membelanjakan (spend) sejumlah emas, mengikut perkadaran berat untuk di pindahkan kepada akaun yang lain. Hanya hak milik yang berubah. Emas yang tersimpan (treasury grade vault) masih tetap kekal.

Di bawah adalah panduan sahaja bagaimana membuka akaun anda!

Sila ikut langkah-langkah di bawah:- (Semua penerangan dalam warna hijau perlu diisi).

1) Klik pada logo
2) Klik pada "Create An Account"
3) Klik pada "I Agree"
4) Isikan maklumat anda seperti contoh di bawah.
5) Klik pada "Open".Selepas itu buka email anda untuk
mendapatkan nombor anda.


New e-gold™ Account Creation Form

1. Account Name
Specify a name for your account. The account name will be displayed when someone is spending or receiving e-metal to this account. An optional description may be entered.

Examples: "Joe's e-gold account", "ABC Widgets Inc", "Caesar T. Oglethorpe".

Account Name:

Nama e-gold anda

Description:

Kosongkan

Additional Description:

Kosongkan

 

2. User Name
Specify a user name for yourself. The user name will be displayed in the account history, to clarify one account user from another. Currently a single user is supported per account. You may also enter a description of the user if desired.

Example User Names: "Joe Hampton", "Dr. N.", "Caesar T. Oglethorpe".
Example Descriptions: "Trustee", "Deputy Comptroller"

User Name:

Nama anda

Description:

Kosongkan

 

3. Point of Contact
Specify the account point of contact information.
This must be the name and address of a real person.
Please fill in a complete mailing address.

Name:

Nama anda

Address:

Alamat

City:

Bandar

State/Province:

Negeri

Country/ZIP/Postal Code:

Poskod

 


 


Your account number will be sent to this email address:

e-mail:

Isikan email anda

 


 


If you forget your passphrase it is important that this
phone number reach you for validation:

Phone:

Isikan no telefon anda

Fax:

Kosongkan jika tiada

Alternate Passphrase:
(Payment verification use)

Sebaiknya nama ibu anda

 

4. Passphrase (Klik SRK utk password)

Use the SRK passphrase entry button to thwart keyboard loggers and common viruses.

New e-gold Account Passphrase:

Isi password (min 8 dan ada gabungan angka serta perkataan)

 


(Minimum length 6)
(Must contain Letters and Numbers)
(Do not reuse a passphrase from other web sites)

New e-gold Account Passphrase again:
(Verify)

Isi password sekali lagi

 

5. Turing Number Entry

(BACA ANGKA DI BAWAH) Lihat betul-betul


NOTE: This is not your e-gold account number.
Your new account number will be emailed to you.

Enter the sequence of random numbers
displayed in the above grid:

Taip angka di atas ke dalam petak di bawah dengan betul.

Audible Turing Number
Requiring this number entry prevents other sites from submitting your
information to e-gold automatically. It also prevents certain Denial of Service attacks.

 

Please Be Patient After Clicking Open...

Bila dah siap isi semuanya klik Open dan bersabar

***********************************************************************************

Sila lihat e-mail anda untuk mendapatkan nombor e-gold anda

***********************************************************************************


CONTOH

Pergi ke https://www.e-gold.com/newacct dan klik I AGREE.


Bagai mana hendak mengisi akaun egold anda?
Ada banyak cara sebenarnya,tetapi antaranya anda buleh membeli dari mereka yang sudah membeli egold. Kebanyakan rakan Malaysia menjalankan jual/beli egold melalui YM(yahoo massenger). Bagaimana mereka mengetahu sapa yg ingin beli/jual? Ada beberapa website/forum tempatan yang menyediakan tempat jual/beli egold. Antaranya ialah www.nogold.com, www.arigold.com dan lain lagi. Tetapi Awas! kerana jika anda tidak mengenali penjual/pembeli memang ada risiko penipuan. Tidak dinafikan ada kes-kes penipuan dlm dagangan egold. Maka adalah lebih baik anda menjual/beli dari rakan yang anda kenali. Ada juga website yang menawarkan pembelian egold melalui kad kredit. Tapi saya cadangkan https://asianpay.com Tetapi biasanya jika menggunakan kad kredit cas yg dikenakan adalah tinggi sedikit.

Bagaimana hendak menukar kembali egold kepada Ringgit Malaysia?
Lakukan perkara yang sama semasa anda membeli. Iklankan di website jual beli dan tinggalkan nombor telefon anda supaya pembeli dapat menghubungi anda. Adalah lebih baik sekiranya jual beli dilakukan secara 'cash on delivery', bermakna dua-dua pembeli dan penjual melakukan jual beli secara cash (by hand).
Satu lagi cara ialah melalui debit card.Anda buleh memperolehi debitcard egold dari https://asianpay.com juga. Melalui debitcard ini anda buleh mengeluarkan terus egold anda dari mana-mana ATM mesin yang mempunyai logo cirrus /+(plus).

Kembali Ke Halaman Utama